Bladen på Järnek är vågiga, glänsande gröna och har ett mörkrött bär. Blomman pollineras av insekter. Trädet blir cirka 2 till 3 meter högt och kan bli 500 år gammalt. Även om det är en perenn, är järnek ett bra val för sol eller halvskugga. Den har inga ryggar och kan nå en höjd av fem meter.

Den blommar med sina vita, bärliknande blommor på senvåren och försommaren. Deras blad är läderartade och har små taggar. Bären är cirka en centimeter breda och har formen av en ekollon. De är väldoftande också. Trädet kan tränas för att bilda en stor häck. Den är hemma i både Europa och Västasien. Den blir vanligtvis 10 till 15 meter hög och ger vackra blommor i maj.

Trots järnekets klarröda bär är Ilex aquifolium en extremt mångsidig och eftertraktad häckväxt. Det var förknippat med jul och Saturnalia i antiken. Den är flerårig och passar alla klimat. Ilex aquifolium är ett mångsidigt träd och kan fungera som en fantastisk avskildhet mellan trädgårdar.

Dess blad har en skarp spets och har också en mycket behaglig lukt. Det är ett utmärkt val för trädgårdsbårder och odlas ofta som en häckväxt. Den tillhör familjen koniska järnek. Ilex aquifolium är också en vintergrön buske. Därför är den väldigt populär som trädgårdsväxt och används flitigt i privata trädgårdar. Besök vår hemsida för mer information.

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *